Wednesday, 9 October 2013

Filmmanus

Sommaren 2008 var jag och min kära vän Pernilla i New York. Det var underbart på alla sätt och vis, och jag kände det precis som om jag var med i en film hela tiden. Där fanns brandstegar á la Seinfield, enorma skyskrapor, Central Park, och gula taxibilar som rann fram i breda floder längs avenyerna. Vi åt billigt eftersom dollarn var låg, och jag drack ungefär 10 DietSnapples om dagen eftersom det var värmebölja. Vi badade i en pool på ett hotelltak.
En dag gick vi förbi ett stånd i West Village, där en man stod och sålde filmmanus i häften med pastellfärgade omslag. Där fanns typ Grease, Star Wars, The Godfather, Matrix och så vidare. Jag köpte inget eftersom jag inte kunde bestämma mig riktigt för vilket och för att jag hellre fyllde packningen med kläder, men det ångrar jag nu. Det hade varit så fint att ha ett filmmanus med sig från staden där jag kände det som att jag var med i en film.
Har kollat lite på nätet nu och sett att det går att köpa filmmanus där också (såklart), men de ser inte ut som de gjorde i New York! Jag vill ha det enfärgade omslagen med titeln i skrivmaskinstypsnitt. Inget flådigt omslag med skådespelarnas autografer. Typiskt. Men hur som helst så vill jag ändå tipsa andra skrivintresserade att kolla in vilka manus som finns att läsa på nätet. Det är väldigt roligt att se hur filmer är skrivna, och hur nästan varje ord driver handlingen framåt. Mycket lärorikt.
.............................................................................................
I really want an original screenplay script with a plain, pastell colored cover. I once had a chance to buy one, but didn't. This was in New York, and I get very nostalgic when I think of my time there. I wish I had bought one as a memory. It would have been fitting to buy a movie script from the city where I felt like I was in a movie.  


No comments:

Post a Comment