Saturday, 19 October 2013

Boktips: The Woman in Black

The Woman in Black är inte bara en bok, utan även en pjäs och två filmer. Så fascinerande tycks berättelsen om den unge advokaten vara, som får uppdraget att göra bouppteckning i ett ensligt beläget hus långt ut någonstans vid Englands kust. Tidvattnet sväljer den enda flyktvägen från huset under långa perioder varje dygn, men frågan är om det överhuvudtaget går att fly ifrån spöket som hemsöker huset?

Den minst läskiga versionen av denna berättelse tycker jag var pjäsen, och den var ändå otroligt otäck. Inte minst eftersom den spelas på en gammal murrig teater i London som med allra största sannolikhet är hemsökt även den. Boken är väl i och för sig också hanterbar, men filmerna, herregud. Den första filmen från 1989 innehåller en scen som hemsöker mig än när jag ligger och är mörkrädd ibland. När jag bildgooglade filmen precis nu blev jag till och med lite rädd. De har lyckats få spöket i den här versionen så jädra otäck! Speciellt när hon ler så där galet. Brrrrrr....googla själva så får ni se. Jag vill inte traumatisera eventuella barn som letat sig fram till min blogg.

Den senare, från 2012, kan jag inte uttala mig om eftersom jag blundade mig igenom nästan hela filmen. Trots att det var Daniel Radcliffe som spelade huvudrollen och många skämt om trollstavar och professor Dumbledore hade kunnat lätta på trycket.
.............................................................................................
 The Woman in Black - what a scary ghost story! I was especially terrified by the 1989 film adaptation. Scenes from it still haunt me sometimes. The other versions of the story are also good. The original novel and the play. I couln't say if the 2012 film adaptation was any good - I had my eyes closed during the whole film. Chicken!  No comments:

Post a Comment