Thursday, 19 September 2013

Boktips: I am legend

Ännu ett boktips från science fiction-delen av min bokhylla (ja, jag genre-sorterar. Det borde du också göra). En lite annorlunda vampyrroman som jag läste inför arbetet med min c-uppsats How has the vampire managed to stay relevant in today's society?

I Am Legend av Richard Matheson utspelar sig efter att en härlig vampyrpandemi spridit sig över världen, och frågan är om inte bokens huvudperson, Robert Neville, är den enda överlevande. Det känns i alla fall så. För honom. Han har barrikaderat sig i sitt hus med vitlök, kricifix och speglar.

Eftersom vampyrerna är ljuskänsliga kan han röra sig fritt i Los Angeles på dagarna, samla förnödenheter och driva pålar genom sovande vampyrers hjärtan. Men på natten driver stora skaror av blodtörstiga kring på gatorna, och grannen engagerar hoper av dem i kampen att ta sig in i Roberts hus.

Där inne jobbar och jobbar Robert med att få fram ett botemedel på vampyrsjukdomen, och upptäcker att vampyrismen är orsakad av en ljuskänslig bakterie. Han förstår också varför en kristen vampyr skyr korset medan en judisk vampyr inte gör det.

Han är förfärligt ensam med undantag av en kort vänskap med en hund. Men så en dag träffar han Ruth. Frågan är bara varför hon blir så upprörd när han berättar om alla vampyrer han dödat? Det, och varför boken heter som den gör, får man reda på i slutet.

Läs den! Ni ser ju vad Stephen King säger: "Books like I Am Legend were an inspiration to me."


2 comments:

  1. Den urusla filmen som sen kom inspirerades av den helt otroliga "omega man" från 1971, vill du kolla istället för läsa någon gång kan jag rekommendera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. å vad roligt, det ska jag kolla in. Tittar väldigt mycket på film och serier också, vet inte hur jag hinner med någonting annat alls egentligen. "Omega man" alltså. Kollar in den direkt!

      Delete